Pilot kitovi: kažemo vam ko je on, fiziologija i anatomija pilotskog kita


GEOLOGIJA I MORSKA BIOLOGIJA

Pilot kitovi, poznati kao "kitovi dupini"

Ove sjajne životinje dio su porodice dupina, strogo govoreći u naučnom smislu koje pripadaju

  • Razred

    : Mammalia
  • Naruči

    : Cetacea
  • Porodica

    : Delphinidae

Poznate su dvije vrste: Globicephala melasi Globicephala macrorhynchus.

Prisutan je na Mediteranu the Globicephala melas, koja preferira umjerene i sub tropske vode, za razliku od Globicephala macrorhynchus koja preferira hladne vode, izuzimajući sjeverni Pacifik, ali nalazimo je i u umjerenim vodama.Tamo gdje se njihovi dometi preklapaju, često nije moguće razumjeti o kojoj se vrsti radi, u stvari razlike nisu baš očite.

Obojica prisutni a bojanje od crne do tamno sive s bijelom mrljom na trbuhu koja sliči obliku sidra, imaju leđna peraja blago naprijed zaobljenog oblika i vrlo nizak i širok govornica praktično je gotovo odsutan.

Dođu do jednog dužina maksimalno 7 i po metara za mužjaka i 5 i po metara za ženku. Već pri rođenju imaju dužinu od 1 metra i 70 e oni teže oko 90 kg, dok odrasli (muškarci) mogu doseći 2 tone.

Moguće ih je razlikovati na tlu, prema broju zuba, konformaciji lubanje i prsnim perajama. Globicelafo ima impozantnu i kuglastu glavu, a govornica nije vidljiva.

On je društveni pojedinaci tvori velike skupine do stotine jedinki, obično se uočavaju skupine od 10 do 30 primjeraka. Oni su vrlo dugovječne jedinke, čak su i žene starije od 60 godina. Društveni su i često se približavaju čamcima, što ih čini vrlo lakim plijenom.

Hrane se sami uglavnom lignjama, a ova sklonost njihovoj prehrani dovela je do adaptacije zubne konformacije koja ima mnogo manje zuba od ostalih odontoceta, u prosjeku 30-40 u odnosu na 120 dobrih dupina.

Žive u svim morima svijeta, osim u sjevernom Pacifiku.

Ova vrsta podijeljena je u dvije velike populacije glavni, prvi, najveći, vidi se u cirkumpolarnom pojasu sjevernog okeana, pored obala Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Čilea i Argentine. Druga populacija je mnogo manja i može se vidjeti u sjevernom Atlantskom okeanu.

Obje vrste preferiraju duboke vode tamo gdje pronalaze lignje kojima se hrane.

Njihovo ponašanje sličnije je onom kitova nego delfinima, u stvari ih se obično naziva kitovskim delfinima.

Često ih nalazimo povezane s grampijem s kojim dijele opsege i određena ponašanja poput njega špijunski hop, izvukli glave iz vode kao da špijuniraju, i sječa, odnosno nepomično plutaju po vodi, stvarajući dojam plutajućih trupaca.

Što se tiče globicephala melas, je uhvaćen posebno na Farskim ostrvima (Danska). Lovi se tehnikom koja se naziva "vodič", gdje se jedinke vode prema obali na kojoj se vrši klanje. Globicephala macrorhynchus se, pak, lovi u manjim količinama nego u prošlom stoljeću. Procjenjuje se da je do 1980-ih godišnje lovljeno oko 2000 jedinki, dok je sada taj broj zastrašujuće veći (vidi članak "Surovost čovjek: kitova u Danskoj na Farskim ostrvima ') kojima moramo dodati jedinke koje su ubijene morskim mrežama i u obalnom pojasu.

Za kraj vam nudimo video o ovim slasnim kitovima.

Dr. Rossella Stocco


Video: Zašto Kitovi Idu Direktno u Smrt na Obalama Novog Zelanda?


Prethodni Članak

Veličanstvena Calathea: pravila brige o gostu iz Južne Amerike

Sljedeći Članak

Sorte i hibridi amurskog grožđa otporne na hladnoću